tisdag 18 november 2008

Myter om träning och motion

Om du inte tränar i minst 45 minuter så ger det ingen effekt.
Falskt - All träning och aktivitet är bra för hälsan och kaloriförbränningen. Ingen träning är bortkastad och faktum är att många struntar i att träna om de endast har en kvart eller tjugo minuter till övers. Den bästa träningen är den som blir av och flera små tillfällen blir en bra träning i slutändan. När du rör på dig så kommer kroppens blodcirkulation igång, du andas och rensar lungorna, rörelsen sätter igång dina endorfiner, du mår bättre och blir piggare.

Gör du 100 situps om dagen blir du av med magen på nolltid.
Falskt - Det går inte att punktförbränna bort fett. Vill du minska fettmängden på magen krävs det att kroppens totala fettmängd minskar. Däremot får du fastare mage och starkare magmuskler av situps, vilket kan ge ett slankare intryck. Om du vill minska i fettvikt, så är daglig motion att rekommendera samt en träningsform som formar din kropp och utgår från just dina förutsättningar.

En halvtimme motion varje dag räcker för att må bättre.
Sant - All motion är bra för hälsan och bara en halvtimmes aktivt tempo om dagen har bevisat positiva effekter. Lägg inte så mycket vikt vid hur länge du tränar, utan bestäm dig istället för att få till rörelse varje dag. Håll igång kroppen på ett enkelt sätt genom att ta trapporna, cykeln eller varför inte ta en promenad efter lunchen eller en joggingtur till bussen (eller tåget som jag :P)


Efter träning kan du trycka i dig vad som helst för kroppen bränner bort det direkt.
Falskt - Visserligen ökar förbränningen efter ett träningspass men det innebär inte att du kan äta en chokladkaka utan att det märks. Däremot är det alltid viktigt att äta direkt efter ett pass för att återställa blodsockerbalansen. Det du äter efter träningen är nästan lika viktigt som själva träningen, då din kropp behöver återhämtning och påfyllnad i form av näring från kolhydrater, proteiner, fett och vätska. Kolhydrater ger energin tillbaka och proteinerna hjälper till att bygga dina muskler.

Det är svårt att förbränna fett.
Falskt - Vi förbränner fett hela tiden. Även om vi inte är fysiskt aktiva. Sen är det förstås så att vissa människor har större förbränning än andra och därför inte går upp i vikt lika lätt. Men självklart styr du också själv förbränningen genom det du stoppar i dig och genom hur mycket du rör dig.

De här myterna fann jag bland många andra under Myter om motion, på Motionstipset.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar