onsdag 16 januari 2008

Size zero, en sjuk historia..

Jag kollade precis på en dokumentär på 3:an, Sanningen bakom size zero. Den brittiska modellen Louise Redknapp bevisade hur sjukt det nya Hollywood-idealet är och vilka hälsorisker det medför. Ni ser på bilderna hur smal hon var redan innan, men där hade hon former och såg bra ut. Hon såg hälsosam ut. Men på den andra bilden som var efter en månads diet och hård träning, så ser hon sjuk ut! Och det var hon också, läkaren ville redan efter 2 veckor att hon skulle hoppa av och då hade hon fortfarande ett BMI över 18 (under 18 anses hälsofarligt).Hon fick sömnsvårigheter, blev förkyld och fick magknip på grund av sitt låga kalori-intag. Hon fick i princip bara äta sallad och kött, en portion skulle vara lika stor som hennes egen knytnäve - dvs. inte stor!

När de 30 dagarna var slut och Louise var klar med sin diet och hade nått size zero så var hennes BMI nere på 17,6. Hon började själv bli rädd, för hon insåg att hon hade blivit van vid ett beteende som hon visste var farligt. Läkaren talade om för henne att hennes östrogenhalt var lika låg som en kvinnas efter klimakteriet, och ifall hon hade fortsatt med den dieten så hade hon blivit steril.

2 månader efter dieten, så hade hon med hjälp av kostrådgivning återvänt till sin normala vikt och var glad över att ha fått tillbaka sina former och sin hälsa :)

Kan ni förstå varför vissa kvinnor utsätter sig för detta, och ännu värre -att det är kvinnor som dem (och nära deras låga storlek) som sätter idealen för oss och framförallt för nästa generation? Louise satt ner med en grupp tjejer, 12-15 år, som berättade om deras ideal och varifrån de fått dem. Svaren var ju modeller och andra kändisar. Det var hemskt att höra vad de hade att berätta om hur de gjorde för att nå sina ideal. En tjej sa till och med att hon hade varit rädd för att dricka vatten för att de skulle göra att hon gick upp i vikt, och hon var en av de yngsta. Då har det verkligen gått för långt!

Melanie C (fd anorektiker) sa i en intervju under programmet att när hon kollar tillbaka på bilder från den tiden (då de också var som störst i Spice Girls) så skäms hon för att hon var en så dålig förebild. Det tycker jag att andra också borde tänka på, både de som väljer att visa sig i media och de som väljer att visa dem där..

Mina slutgiltiga ord är att vad man än gör här i världen så kan man inte vara perfekt i allas ögon, men man kan vara det i sina egna :) Älska dig själv för den du är och ta hand om din kropp!

4 kommentarer:

  1. Ja, såg också det programmet man blir fan rädd av att se sånt :S Modeller dör ju iom av det :/

    SvaraRadera
  2. jag såg också programet, vist är det farligt ! men jag blir inspererad och vill försöka mig på någonting liknade, för att kunna visa mig utan att skämas över min kropp !

    SvaraRadera